ابعاد فرهنگی و اقتصادی سفر وزیر میراث‌فرهنگی به تاجیکستان

در سفر وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به تاجیکستان اسناد راهبردی بین دو کشور امضا شد که می‌تواند دستاوردهای تازه‌ای را در حوزه گردشگری و فعالیت‌های پژوهشی یا به طور عام حوزه‌های فرهنگی، اقتصادی دو کشور به همراه داشته باشد.

امید مستوفی‌راد، دکترای جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک در یادداشتی نوشت: استقبال خوب و کم نظیر از وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و گروه همراه در دوشنبه پایتخت تاجیکستان و دیدارها، برنامه‌ها، بازدیدها و امضای قراردادهای مختلف، رویکردهای تازه‌ای را در حوزه برنامه‌ریزی‌های مرتبط با این وزارتخانه شکل خواهد داد.

سید رضا صالحی‌امیری وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هفته پیش به همراه رئیس جمهوری به دوشنبه، پایتخت تاجیکستان سفر کرد در این سفر، تنی چند از هیئت‌های تجاری مرتبط با اهداف وزارتخانه (در حوزه گردشگری) فعالان فرهنگی و دست اندرکاران حوزه پژوهش، وزیر میراث‌فرهنگی را همراهی کردند. بازگشایی پژوهشگاه فرهنگ فارسی- تاجیکی، با حضور مقامات دو کشور، بازدید از آکادمی علوم تاجیکستان، انعقاد قراردادهایی در حوزه گردشگری، حضور در همایش اقتصادی ایران و تاجیکستان و برنامه‌ریزی‌هایی در خصوص افزایش حضور گردشگران تاجیکی در ایران با تمهیداتی از قبیل لغو روادید بین دو کشور، افزایش پروازها، انتخاب جزیره کیش به‌عنوان پایلوت گردشگری سلامت، تأکید بر تقویت اشتراکات فرهنگی و زبانی و... از جمله ضرورت‌های کاری بسیار فشرده وزیر در این سفر بود که به نظر می‌رسد بازتاب این برنامه‌ها و سفر کاری او کمی متفاوت‌تر از دیدارهای پیشین وزرای قبل بود.

توجه جدی به ظرفیت‌های متقابل فرهنگی و گردشگری: در این سفر اسناد راهبردی بین دو کشور امضا شد که می‌تواند دستاوردهای تازه‌ای را در حوزه گردشگری و فعالیت‌های پژوهشی یا به طور عام حوزه‌های فرهنگی، اقتصادی دو کشور به همراه داشته باشد. تمرکز بر این بخش‌ها می‌تواند فرهنگ، جغرافیا و زبان مشترک بین دو کشور را در زمینه‌های علائق زیستی و جاذبه‌های طبیعی بهبود بخشد. همچنین تعامل پژوهشگاه میراث فرهنگی ایران و آکادمی علوم تاجیکستان در جهت استخراج گویش‌های مشترک زبان فارسی دو کشور، می‌تواند از اهمیت بسیار زیادی برخوردار باشد.

این سفر دستاوردهای چند سویه برای دو کشور داشت و از ابعاد و زوایای فراوانی حائز اهمیت است. کشوری همسایه با اشتراکات زبانی، فرهنگی و جغرافیایی فراوان که می‌تواند دستاوردهای جدیدی را در بخش‌های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و در مجموع فعالیت‌های فرهنگی به همراه داشته باشد که نیاز است هر چه زودتر کارشناسان حوزه‌های وزارتخانه، سایر ابعاد و ظرفیت‌های موجود را بررسی و روی میز همکاری با کشور مورد نطر قرار دهند.

اهمیت استراتژیک توسعه فرهنگی- اقتصادی با تاجیکستان: بازدید سیدرضا صالحی‌امیری وزیر میراث‌فرهنگی از تاجیکستان و توجه خاص او به حوزه‌های گردشگری و پژوهشی از جنبه‌های دیگر نیز حائز اهمیت است. تاجیکستان تنها کشور فارسی زبان در آسیای مرکزی است و با توجه به اینکه جریان یکپارچه‌سازی ترکی در سال‌های اخیر توسط برخی از کشورهای مخاصمه جو تقویت شده است لذا این کشور به‌عنوان بزرگترین قوم غیر ترک آسیای مرکزی در یک انزوای استراتژیک قرار گرفته است و اغلب مورد تهاجم فرهنگی از کشورهای اطراف قرار می‌گیرد.

به همین دلیل حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در آن کشور و ایجاد همکاری‌های فرهنگی به خصوص در زمینه گردشگری و فعالیت‌های پژوهشی می‌تواند بسیاری از مسائل را به سود طرفین حل و فصل کند و دو کشور از منافع اقتصادی و فرهنگی این همکاری‌ها بهره لازم را ببرند تا جایی که حتی ممکن‌است رویکردهای تغییر الفبا در تاجیکستان را به همراه داشته باشد. اگر مناسبات بین دو کشور که آغاز بسیار خوبی داشته است به همین منوال ادامه پیدا کند می‌توانیم شاهد یک احیای تاریخی هویت تاجیکیان در آسیای مرکزی باشیم. بی‌شک وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی می‌تواند نقش بسیار پر رنگی را در این زمینه داشته باشد.

 

انتهای پیام/

کد خبر 1403103001743
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha